Neokatekumenski put

Neokatekumentske zajednice imaju Službu Riječi svakog utorka, srijede i četvrtka u 20:00 sati, te nedjeljnu Euharistiju svake subote u 20:00 sati.

 

Neokatekumenski put u Hrvatskoj otvorio je službenu web stranicu na kojoj zainteresirani mogu upoznati povijest, narav i poslanje ove karizme Katoličke Crkve: www.neokatekumenskiput.hr.

Neokatekumenski put prisutan je u Hrvatskoj već više od četrdeset godina, djeluje u 10 nad/biskupija, gdje u 74 župe postoje 183 zajednice. U Bosni i Hercegovini prisutan je u 2 nad/biskupije, gdje u 4 župe postoji 12 zajednica.

Uobičajen način ostvarivanja nove evangelizacije na Neokatekumenskom Putu, izravno je naviještanje Kerygme – Radosne vijesti o Božjoj ljubavi prema svakom čovjeku, a po uzoru na riječi sv. Pavla da vjera dolazi slušanjem propovijedanja Blagovijesti – Evanđelja (usp. Rim 10, 14-17). Stoga se dugo nije uviđala potreba objavljivanja relevantnih informacija o karizmi Neokatekumenskog na posebnoj web stranici na hrvatskom jeziku.

No, kako se u zadnje vrijeme češće uočilo u praksi da osobe oduševljeno slušaju uvodne kateheze za mlade i odrasle koje se održavaju u župama, ali (dez)informirajući se na internetu, naiđu na web stranice koje obiluju neistinama i zabludama o Neokatekumenskom putu u Katoličkoj Crkvi, dogodi se da isti odustaju od te kršćanske inicijacije i formacije.

Stoga je nacionalna ekipa odgovornih za Neokatekumenski put u Hrvatskoj, vlč. Giacomo Raineri, Lucia Toso i Tomasz Marinowski, uz suglasnost inicijatora Neokatekumenskog puta Francisca (Kika) Argüella, potaknula inicijativu da se izradi jedina službena stranica Neokatekumenskog puta na hrvatskom jeziku.

Želja im je da zainteresirane osobe pretraživanjem interneta imaju mogućnost pronaći istinite i vjerodostojne informacije o Neokatekumenskom putu u govorima papa, Statutu Neokatekumenskog puta (definitivno odobrenom od Svete Stolice 2008. godine), povijesti kao i svim važnijim događajima i institucijama povezanima s karizmom Neokatekumenskog puta koju je Sveta Stolica priznala kao „itinerarij katoličke formacije valjane za društvo i za današnja vremena“ (sv. Ivan Pavao II., papa).

U svijetu postoji 120 biskupijskih misijskih sjemeništa Redemptoris Mater (za hrvatsko govorno područje dva: u Puli i u Sarajevu); zajednice djeluju u više od 900 nad/biskupija na svih pet kontinenata, i to u 134 nacije; postoji 21.300 zajednica u 6270 župa; 1668 obitelji je u poslanju od kojih 216 djeluje u dijelovima svijeta koji nisu primili evanđelje.